Super User

Super User

A Mekler László Ifjúsági és Turisztikai Egyesület kajak-kenu szakosztályának ifjú titánjai elnyűhetetlen lelkesedéssel tréningeznek, és töretlen jókedvvel készülnek az újabb és újabb kihívásokra, emellett folyamatosan várják új társaikat a dunavarsányi vízitelepen.

A szuperszónikus sebességgel elindult egyesület nemcsak az ifjak, de családtagjaik számára is élménygazdag programokat kínál szinte az egész évben. Céljuk, hogy a szülők is aktív részeseivé váljanak az egyesület működésének. Ezekről a tervekről kérdeztem a klub egyik motorját, Németh Szabolcs egykori válogatott kenust.

Szabi, szeretném, ha néhány szóban  beavatnál a legújabb fejleményekbe. Mi történt az elmúlt hetekben az egyesület háza táján?

Éppen néhány napja emlékeztünk névadónkra, Mekler Lászlóra. Immár tíz esztendeje, hogy nincs közöttünk az egykori  nagyszerű pedagógus, sportember és víziúttörő-vezető, aki annyi fiatallal szeretette meg a vizek világát, annyi feledhetetlen élményt adott sok-sok gyereknek.  Laci bácsi 1958-ban alapította meg az  1270. sz. Nautilus Vízirajt, amelynek magjára most is nagymértékben támaszkodunk. Az ő szervező munkáját dícsérte a Dunavarsánytól a Fekete-tengerig tartó 1100 km-es maratoni túra, a Duna eredetétől Dunavarsányig tartó út és még rengeteg, a résztvevő fiatalok számára életre szóló kalandot jelentő vízi és szárazföldi kirándulás. Mekler László mindenre megtanította a srácokat, a sátorveréstől a tűzrakásig, amire szüksége lehet az embernek, ha a szabad ég alatt szeretne tábort verni. Úgyis mondhatnám, ez Életre nevelte a nebulókat. Ezt a gazdag hagyományt szeretnénk továbbvinni, mint egy fáklyát.

Azon kívül, hogy fiatalokat edzünk a jövő számára, évente több vizitúrát is szervezünk, ahová nagy szeretettel várjuk a szülőket is. Tartsanak velünk, lássák testközelből, merre járnak csemetéik, lépjenek ők is egy lépéssel közelebb a Természethez. Általában három komolyabb útra vállalkozunk évente. A tavaszi és az őszi túráink során a ráckevei Duna ág ékkövére, az Angyali szigetre szoktunk látogatni, ahol három napot töltünk. A nagy kirándulásaink helyszíne mindig változó, tavaly a Csepel szigetre mentünk, idén augusztus 1-8. között Bajára evezünk le. Ezeken a túrákon korhatár nélkül mindenki velünk tarthat, csupán annyi kérésünk van, hogy lépjenek be a Nautilus vízicsapat tagjai közé, legyenek a társaink. Ezek a kötetlen kikapcsolódási lehetőségek jó alkalmak lehetnek a csapatépítésre.

Az eddigi kirándulások is fantasztikus hangulatban teltek. Meg kell említenem a tavaly év végi Hármashatár-hegyi túránkat, ahol azt hiszem mindenki megtalálta a számítását. Aki akart futott, aki akart sétált. A hangsúly azon volt, hogy együtt legyen a csapat. Ezeken a közös családi programokon jobban megismerhetjük egymást. Itt ismerhetnek meg az ősök engem, mint edzőt, nevelőt egy kicsit jobban, van időnk beszélgetni. Nyilvánvaló, hogy így sokkal inkább el tudnak fogadni, mintha csak az edzések alkalmával találkoznánk. Ráadásul én is nagyon fontos dolgokat tudok meg a srácokról, amelyekre figyelnem kell a velük való foglalkozás, a tréningek során.  Így alakul ki az igazi, összetartó közösség, ami alapja az egésznek, amit csinálunk. 

Ha jól tudom azokra is gondoltok, akik messzebbről hozzák a gyerekeket edzésre, és így végigvárják az tréningek végét. 

Így van. Sok szülő beáll közénk a futóedzéseken partnernek, erre természetesen adott a lehetőség, sőt örülünk neki, ha minél többen rójuk a köröket. Nemrégiben csináltunk egy kisebb erősítő termet, ahol kondizhatnak a szülők, amíg a csemete lapátol. Igény szerint akár én, akár az edzőkollégák is segítenek edzéstervekkel. A tavaly ősszel megszervezett vízimentő oktatáson is jelen voltak a gyerekek szülei, ahol rendkívül sokat tanultunk arról, hogy mit kell csinálni ha baj van, és arról is, hogy mit csináljunk hogy ne legyen baj! 

Ha jól sejtem, ezen kívül is van még valami a tarsolyotokban! 

Valóban van egy komolyabb tervünk is, ami nem is annyira terv, néhány héten belül elindul edzőközpontünk nagytermében az Egészségház, ahol többek között pilates és jógaoktatás várja nemcsak a szülőket, hanem minden varsányi lakost, aki szeretne egy kicsit mozogni, tenni valamit az jobb testi-lelki kondícióért. Egy előadássorozat is tervben van, amelyik az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket bővíti az érdeklődők számára, továbbá egyéb kiegészítő tevékenységek pl. masszázs beindítását is tervezzünk Egészségházunkban.

Úgy tűnik, a mekleresek nem fogynak a ki a kreatív ötletekből, ami pedig még fontosabb, a terveket mindig tettek is követik. Aki nem szeretne kimaradni ezekből az élményekből, érdeklődjön a  részletekről a dunavarsányi edzőtelepen! 

 

Kora reggeltől délutánig az iskolapadban ülsz, aztán otthon vár a karosszék és kedvenc konzolod vagy a számítógép?

Sokat betegeskedsz? Minden kósza vírust összeszedsz? Netán fáj a hátad? Gyengének érzed Magad?

Nem gondolkoztál még azon, hogy szabadidőt egy részét sportra is fordíthatnád?

Nem, hidd el, nem  szeretnék okoskodni Veled, tudálékos szövegekkel tömni a fejed, csupán néhány alternatívát kívánok mutatni, hogy kellemesen tudd eltölteni a tanuláson kívüli időt. Az internetről sem szeretnélek lebeszélni, hiszen kétségtelen, hogy rengeteg haszna van, ha okosan használja az ember, ahogy a játékok is jó időtöltések lehetnek olykor.  Csupán a túlzásba hajló gép előtti görnyedés helyett szeretnék ajánlani valami mást. Hidd el, rengeteg hasznos órát lehet kidobni az ablakon a virtuális világba süppedve. 

Sportolj!

Fiatal vagy, most van itt az ideje, hogy erős és egészséges testet (és lelket!) alakíts ki Magadnak, aminek a későbbiekben nagy hasznát veheted!

Tudnod kell, hogy a megfelelő testi és lelki fejlődésedhez naponta minimum egy óra aktív testmozgásra van szükséged, amely erősíti a keringésed, a szívedet, tüdődet és fejlődésben lévő mozgásszerveidet. Ha sportolsz, könnyen megelőzhető az egyre gyakoribb elhízás,  szervezeted  ellenállóbbá válik a különféle betegségekkel szemben. Ha lételemeddé teszed a rendszeres testmozgást, leteheted egészséges felnőttkorod alapjait. Az edzés nem csupán jó erőnlétet ad, egészséges izomzatot fejleszt, hanem közösségi, társas kapcsolataidra is remek hatással lehet! Gondolj csak bele, mennyivel jobban bejön a lányoknál vagy a fiúknál, ha azzal dicsekedhetsz, hogy hetente többször jársz edzésre, és ez (egy idő után) külsődön is meglátszik! 

Gyere hozzánk kajakozni, kenuzni!

A Mekler László Ifjúsági és Turisztikai Egyesület kajak-kenu szakosztálya nagy szeretettel vár Téged és barátaidat is, ha szeretitek a Természetet, érdeklődtök a vízi sportok iránt és egy kiváló, összetartó közösségbe szeretnétek tartozni!

Új célok, új kihívások, új barátságok, testet-lelket erősítő tréningek várnak Rád! A szabad ég alatt szelheted a hullámokat, jó hangulatban erősödhetsz, vizitúrákon vehetsz részt, ahol együtt fedezhetitek fel a hazai folyók csodálatos növény- és állatvilágát. ...és nem is beszéltem még a nyári táborozások hamisítatlan, maradandó élményeiről, ahol a Természet lágy ölén kempingezhetsz a csapattagokkal.

Mozdulj ki a gép elől!

Keress minket  Dunavarsányban, a Domariba sziget 66. szám alatti edzőtelepen!

Légy tagja a mekleresek rendíthetetlen csapatának! 

„A mozgás adja azt a természetes energiát, amely egyaránt gyógyítja a testet és a lelket- az izmok játékánál semmi sem segíti jobban a szellemi fejlődést. Amikor sportolsz, a tested újjászületik, mert szíved minden dobbanásakor friss életerő áraszt el. A ritmikus izommunka elűzi a stresszt és nem engedi, hogy a feszültség rárakódjon a lelkedre,

Az adód 1%-ának felajánlásával úgy segíthetsz, hogy az Neked nem kerül semmibe!

Sajnos továbbra is sokan megfeledkeznek erről a lehetőségről, és nem rendelkeznek afelől, hogy hova kerüljön ez az összeg. Noha az 1% kevésnek tűnhet, ezért néhányan hajlamosak félvállról venni a dolgot, azt azonban ne felejtsük, hogy: „Sok kicsi sokra megy!” Tökéletes példa erre a sport is, hiszen a hajót is egy-egy evezőcsapással hajtjuk, azonban sok evezőcsapás akár az olimpiai aranyig is repíthet végül! Hiába tűnik szerénynek a segítség, ha sokan, ha minél többen segítetek, azzal hatalmas lökést adhattok egyesületünknek, az itt sportoló ifjúságnak! Egy-egy versenyző sikeres felkészülésének kulcsa lehet az így befolyó összeg, vagy éppen sok lelkes kezdőnek tudunk egy új hajó vásárlásával lehetőséget biztosítani a rendszeres sportolásra.

Sokan nem tudják eldönteni, hogy kinek ajánlják fel ezt az összeget, hogy jó helyre kerüljön, hogy nemes célt szolgáljon a segítség. Ezért szeretnénk röviden leírni, hova kerül a Te 1%-od, ha minket tisztelsz meg felajánlásoddal. Egyesületünk elhivatottan szolgálja a kajak-kenu sportot és az ifjúság fejlődését. Célunk a szórakozás útján megvalósuló egészséges lelki és testi fejlődésre való lehetőség biztosítása a fiataloknak, olyan értékek átadása, melyeket a sportolás önmagában hordoz, úgy mint kitartás, céltudatosság, önbizalom, empátia, fairplay, kudarckezelés, stb. … Ehhez azonban a Te segítségedre is szükségünk van! A felajánlott összegből az egyesületünk - ahova szerencsére egyre több lelkes ifjú jelentkezik - új hajót tud venni, javítani tudja a régieket és bővíteni tudja a felkészüléshez szükséges eszköztárát.

Adományozni ezúttal nem csak a nagyon tehetősek tudnak, hanem bárki, aki segíteni szeretne. Az év e napján Te is könnyedén, pár tollvonás segítségével megteheted! Segítsd az ifjúságot abban, hogy minél jobb körülmények között sportolhasson, és ki tudja, talán egyszer ennek a lehetőségnek köszönhetően szoríthatunk majd együtt egy tehetségnek, aki hazánk hírnevét öregbítve repíti hajóját az kajak-kenu sport újabb aranyérme felé. A hezitálóknak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az alábbi néhány gondolattal, melyeket Mekler Andrea, a Mekler László Ifjúsági, Turisztikai és Sport Egyesület alelnöke osztott meg velünk a  kapcsán, hogy miért érdemes az egyesületet választani az adó 1%-ának felajánlásakor, milyen nemes célokra lehetne felhasználni az így befolyó összeget.

Miért tartja fontosnak, hogy minél többen rendelkezzenek az adójuk 1%-ának felajánlása felől?

Szükségesnek tartom, hogy mindenki tudatosan, saját döntését követően rendelkezzen adója 1%-a felől, hiszen nem mindegy hova kerül ez a pénz, és azt a támogatottak mire használják fel. A sok kis összeg végül akár egy jelentősebb pénzmaghoz is juttathatja az egyesületeket, melyekre nagyon nagy szükségük van az életben maradáshoz, a továbbfejlődéshez.

Önök mire tudják felhasználni az így befolyt összeget? Gondolom, nem nehéz neki helyet találni?!

Így van, igen! Egyesületünknek már több, mint 70 tagja van és szerencsére ez a szám folyamatosan növekszik, ezért egy-egy új hajó vásárlása, vagy a régebbi, sokat megélt darabok javítása elengedhetetlen, és ezek igen költséges dolgok. A hajópark növekedésével természetesen újabb és újabb helyekre is szükség lenne a tárolásukhoz, mivel csónakházunkat már kinőttük egy ideje. És legalább ennyire fontos és időszerű lenne egy úszóstég beüzemelése is, mivel a jelenlegi sajnos egy fix stég, mely nem tudja követni a vízállás váltakozását, ezért olykor igencsak körülményessé teszi a vízre szállást főleg a fiatalabb diákjaink számára. Ugyanígy az öltözők kialakítása is fontos cél ez évben, hiszen a megfelelő körülmények segítenek a hatékonyabb edzésmunkában, megkönnyítik az idejáró sportolóknak, hogy feladatukra tudjanak koncentrálni.

Szeretne-e esetleg még valamit a téma kapcsán megemlíteni?

Igen, szeretném megragadni az alkalmat és köszönetet mondani a tavalyi adományozóknak. Nagyon hálásak vagyunk mi, az egyesület képviselői és a gyerekek is, akik a felajánlott 1%-oknak hála egy új hajóban edzhetnek nap, mint nap!

 

Manapság a felgyorsult, rohanó világban gyakran megfeledkezünk arról, hogy amit használunk, amivel közlekedünk  az valójában honnan is ered, miből és hogyan készült.

Szinte minden sportágban  - legyen az csapatjáték vagy egyéni versenyszám - különleges témának számít a gyermek, az edző és a szülő közötti egyedi kapcsolat. Ez a minden tekintetben sajátos hármas viszony úgy gondoltuk megér egy rövid bejegyzést, hiszen rendkívül fontosnak találjuk a harmonikus kötelék kialakítását a szülőkkel, akik rendkívül nagy segítséget, biztos hátteret jelentenek. Szükséges azonban néhány alapvető dolog tisztázása.

Aki fiatalokkal foglalkozik, tudatában van annak, hogy a gyerekek edzése sok tekintetben eltér a felnőtt sportolókkal való foglalkozástól. Sokkal több pedagógiai és pszichológiai elemet kell figyelembe vennünk és alkalmaznunk, miközben a jövő élsportolóinak képességeit és készségeit fejlesztjük. Ebben a rendkívül összetett, nehéz, ugyanakkor hihetetlenül felemelő és megtisztelő munkában a szülőknek is fontos szerep jut. Mindenekelőtt ők teremtik elő azokat az anyagiakat, amelyek alapját képezik, hogy a srácok sportolhassanak, támogatják egyesületünket, részt vesznek közös programjainkon,  velünk táboroznak, kirándulnak, helytállnak a különböző élethelyzetekben. Ezek olyan fontos dolgok, amelyek miatt hatalmas köszönettel tartozunk mindannyiuknak!

Fontos információkat kaphatunk a szülőktől a személyes beszélgetések során, a kirándulások, túrák alkalmával, a szülői értekezleteken a srácokról, olyan lényeges infókat, amelyeket mindenképp figyelembe veszünk a gyermek felkészítése során. Minden fiatal más egyéniség, máshogy kell kezelni, más miliőből érkezik, épp ezért ezeket az üzeneteket kiemeltként kezeljük és figyelembe vesszük tevékenységünk során. A szakmai munka kialakítása, az edzések levezetése, a konkrét technikai tanácsok kiosztása azonban már a szakemberek, az edzők feladata. Azért vagyunk mi, hogy a csemeték minél ügyesebbek legyenek, hatékonyabb munkát végezzenek és nem utolsó sorban, hogy szívből szeressék is azt, amit csinálnak, tiszteljék a vizet, a kajakot, a kenut. A fiatalokra az esetek jelentős részében komoly plusz terhet rak, ha a szülő árgus szemmel követi minden mozdulatukat a víz mellett. Ha tanácsokat is osztogat, bírál, korhol, az pedig a lehető legrosszabb opció. Az ifjaknak lehetetlen így teljes átéléssel, önfeledten belemerülni a munkába, hiszen apu vagy anyu szeme előtt mindenki másként viselkedik, önkéntelenül is próbál jobban megfelelni. Az pedig a rémálmok netovábbja - bár nálunk ilyen nem fordul elő -, amikor az edző munkáját is nyilvános bírálat éri. 

Ne terheljék az ősök a csemetét túlzott elvárásokkal! Mi tisztában vagyunk azzal, melyik srácnak milyen utat kell bejárnia, milyen fejlődési lépcsőn áll jelenleg és merre kell továbbmennie. Ennek az útnak az egyengetése a mi feladatunk! Versenyeinken, bemutató edzéseinken szeretettel várjuk a szülőket, legyenek jelen, szurkoljanak, álljanak közénk a futóedzések alatt vagy használják vadiúj konditermünket, ahol még edzéstervekkel is tudunk segíteni. Tisztelettel kérjük őket ugyanakkor arra, hogy az edzéseken csendes megfigyelőként  vegyenek részt, ne adjanak a utasításokat, tanácsokat a gyerekeknek és ne tegyenek túlzó elvárásokat a vállukra! A versenyek során a sportszerű szurkolás alapvető kritérium, erre nem is kell külön kitérnünk. A gyerek-edző-szülő hármas együtt gondolkodása és közös munkája mindannyiunk érdeke. A fiatalból így válhat jó sportoló és jellemes, egyenes, határozott ember, az edző eredményes munkájának gyümölcsét láthatja a gyerekben a szülő pedig büszke lehet önmagával harmóniában lévő, sikeres és egészséges fiára, lányára. Így ér össze a kör.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy legyünk tekintettel egymásra!

Köszönjük!

 

 

 

Rengeteg praktikát, trükköt tanulhatsz egy táborozás során, amit akár az élet egyéb területein is használhatsz. Ezekből szeretnék némi ízelítőt adni Nektek. Mindez ad persze némi útmutatást ahhoz, hogyan érdemes készülnötök egy táborra, de azért indulás előtt mindenképp kérjetek részletes segítséget ezzel kapcsolatosan a túravezetőtől!

Csomagolás:

A legfontosabb alapelvek egyike az, hogy tudd mindennek a helyét a csomagjaidban, így könnyen megtalálhatod, bármit is keresel. Hiszen lehet, hogy keresgélned evezés közben a szűkös hajóban egyensúlyozva, vagy ha még „szerencsésebb” vagy, a szakadó esőben kell majd. Ebből rögtön következik is a másik, legalább ennyire fontos szempont, mégpedig a vízhatlanság. Zuhogó esőben - víz alattad, víz feletted - ne csak felülről ne ázzon be a csomagod, mert ilyenkor lehet, a hajódban is összegyűlik némi lábvíz. Ruháid, sátrad, és ami nem kell feltétlenül napközben, azt érdemes egy zárható műanyag hordóba pakolni, hiszen az még egy borulást követően is megtartja vízhatlanságát. A napközben használatos dolgokat (elemózsia, innivaló, esőkabát, stb…), pedig érdemes úgy csomagolnod a táskádba, hogy mindent kategorizálva külön-külön bezacskózol, hiszen így egy nagyobb esőt is megúszhatsz szárazon. A lényeg, hogy ne feledd, a víz az úr!

Evezés közben:

Ha már az imént említettük az esőt a csomagok kapcsán, itt is kezdjük ezzel. Van, aki arra esküszik, hogy a nyári esőben – ami persze nem reggeltől estig zuhog – a legegyszerűbb, ha egy fürdőruha kivételével mindened elcsomagolod, és egy „zuhanyzással” egybekötve vészeled át a záport. Szerintük, ha elég lelkesen evezel, úgy sem fogsz fázni, és legalább a hajó is tempósan halad. A másik véglet a vegyvédelmi köpeny – röviden VV köpeny -, mely gyakorlatilag a fejed búbjától a bokádig eltakar, és biztosan nem ázik be, ellenben könnyű alatta megizzadni, hiszen nem igazán szellőzik. Persze ma már elég komoly technikai felszerelések is rendelkezésedre állnak, melyek nem áznak be, ugyanakkor szellőznek. Ebben az esetben egy derékig érő kabátnál csak azzal kell számolni, hogy a lepergő vizet az ölünkbe vezeti, mivel ülünk, így esélytelen, hogy a nadrágod száraz maradjon. Akik olcsóbban szeretnék megúszni, azok hatalmas szemeteszsákokban szoktak díszelegni az esőben. Három plusz lyuk kell csak rá a fejnek és a karoknak. Egy mozdulattal bele lehet bújni, nem kell rá különösebben vigyázni és eső utáni szárítás helyett az első kukába ki lehet dobni.

Bár evezni jöttél, ha erős és kitartó hátszél kíséri utad semmiképpen ne hagyd ki a rögtönzött vitorla készítését. Ehhez csupán azt kell tenned, hogy az eveződ a tollával felfelé a térdeid közé szorítod, majd a kabát kapucniját ráakasztod, a kézfejnél csomót kötsz az ujjára, hogy a szél bele tudjon kapni és élvezed a természet segítő erejét – persze mindezt csak akkor, ha kormányosod megengedte a lustálkodást.

Sátorhely választás:

Az aznapi fizikai megpróbáltatás kipihenése szintén nagyon fontos, hiszen másnap ismét evezőt kell ragadnod és komoly örvényeket kavarva repíteni a hajód. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő táborhely, sátorhely kiválasztása. Több szempontot kell ilyenkor figyelembe venni. Fontos természetesen a kényelem, így, ha teheted, válassz füves sátorhelyet, melyet megtisztítasz a kavicsoktól, gallyaktól.  Ugyanakkor oda kell figyelni, nehogy gödörben legyen, mert egy esőt követően reggel könnyedén egy vízágyban ébredhetsz. Ugyanezt eredményezheti, ha a parthoz túl közel sátrazol, mert egy nagyobb hullám, vagy az egy éjszaka alatt is igen nagy változásokra képes vízszint könnyen megviccelhet – bár nevetni csak a beljebb sátrazók fognak.

Nyári melegben vonzó lehet a fa árnyéka, melynek hála reggel nem szaunában ébredünk. Óvatosan kell azonban ezzel bánni, mert egy vihar esetén könnyen letörhet egy faág, ami  a sátorra esik, vagy a villám is a fába csaphat.

Sajnos nem mindig napsütésben, száraz időben tudsz sátrat állítani, ezért fontos, hogy ne érjen felkészületlenül, ha szakad az eső eközben. Ilyenkor a gyorsaság lehet az, ami a leginkább a segítségedre lehet, így mindenképpen szükséges, hogy ismerd, hogyan tudod felállítani a sátrad. Ha kell, gyakorolj otthon a szobában, vagy a kertben, mielőtt útnak indulsz. Ha olyan iglu sátrad van, amelynél a külső, vízálló borítást fel tudod állítani külön, majd erre, belülről ráakaszthatod a belső, szúnyoghálós részt, akkor érdemes kívülről befelé építkezni ilyenkor.

Tábori konyha:

Ha megtaláltátok a megfelelő sátorhelyet, ideje gondoskodni a vacsoráról. Mivel és hogyan főzhetsz?

A legkisebb eszköz erre a célra a spirituszfőző, ám alacsony égéshője miatt leginkább egy főre és gyorsan elkészülő étel elkészítésére alkalmas. Sokkal hatékonyabb ennél, és még mindig viszonylag kevés helyt foglal a gázfőző, ám ebben az esetben a gázpalack költségeivel is kalkulálnod kell.

Természetesen a pénztárcád leginkább kímélő megoldás, ha táborhelyen gyűjtött fából magad raksz tüzet és azon főzöl. Ha bográcsod van, még állványra sincs szükséged, hiszen két leszúrt „Y” ágból és egy – ezekre támasztott – tartó fából tökéletes állványt faraghatsz bármely táborhelyen. Ügyelj persze arra, hogy ekllő távolságban legyen az állvány a tűztől, nehogy lángra kapjon. Ha még bográcsod sincsen, elég ha egy kisebb gödröt ásol a földbe, mely nem szélesebb az edényednél és ebben raksz tüzet, majd fölé helyezed a lábasod.

A mosogatáshoz egy költségkímélő, és természetbarát megoldás, ha a mosogatáshoz a folyó homokját, sóderét használod. Hidd el, meglepően gyorsan és hatékonyan lehet így tisztítani az edényt, az evőeszközöket!

A nyári tikkasztó meleg ellenére nehogy azt hidd, hogy az italod nem tudod kellően lehűteni az otthoni hűtőszekrényed hiányában. A folyó a legnagyobb hőségben is segít ebben. Evezés közben egy egyszerű szorító-nyolcassal a palack nyakában könnyedén hűtheted üdítőd, míg táborhelyeden egy - a víz felé benyúló – ág és egy kötél segítségével könnyedén hűtheted innivalód, ha azt egy rekeszbe, erős zacskóba téve belógatod a hűs vízbe a partról rögzítve, ahonnan egy könnyed mozdulattal ki is tudod emelni azt. Figyelj persze a rögzítésre, nehogy elússzon a frissítőd!

A végére pedig egy örök érvényű jó tanácsot hagytam, melyet Mekler Laci bácsi hagyott ránk. Bármerre is evezel az országban és szükséged lenne segítségre, mert kifogyott a gázpalackod, vagy éppen nincs nálad a kellő orvosság, a keresést a legjobban teszed, ha a helyi kocsmában kezded. Egyrészt mert azt - amikor majd minden zárva - akkor is biztosan nyitva találod, másrészt egy hideg sör vagy üdítő csak segíthet az észszerű megoldás megtalálásában, és nem utolsó sorban az a legjobb információs iroda. A helyi krimóban biztosan tudják, ki, hol és hogyan tud neked segíteni!

Ha Neked is van hasonló ötleted, tapasztalatod, örömmel várjuk! Kérlek, küldd el az alábbi email-címre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A legjobb ötletet beküldőket ajándékkal jutalmazzuk!

 

 

Csak Te vagy, a barátaid és körülölel Benneteket a vad Természet. A folyó vize, a ringató hullámok, a szél, a napfény simogató melege vagy épp az esőcseppek az arcodon és a végtelen, határtalan Szabadság…

Semmi más nem kell, csak egy kajak vagy egy kenu, evezők és néhány elszánt fiatal, aki mindezt élvezni akarja és szeretné megismerni önmaga erejét és persze korlátait. 

„Annak idején nem olimpiai és világbajnok akartam lenni, csak egyszerűen szerettem edzésre járni, mert nagyon jó társaság alakult ki a telepen. Élmény volt minden nap, amit edzéssel tölthettem el.” Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, sokszoros világbajnok kajakos (sportlexikon.hu)

A kajakos és kenus közösségek talán legjellemzőbb tulajdonsága, hogy igazi összetartó, baráti társaságok. Ellenfelek lehetnek a pályán, de mégis egy irányba eveznek, egymást segítve, támogatva örülnek a másik sikereinek. A szabad levegőn végzett rendszeres testmozgás jótékony hatásai mellett, a vidám hangulatú edzéseken szinte repül az idő, a srácok jól érzik magukat, emellett világos célokat kapnak, megtanulják az elvégzett munka iránti alázatot, a koncentrációt és az önfegyelmet, amely későbbi pályafutásokhoz is kellő alapot ad. Megismerik  és átélik a siker- és a kudarcélményt, hiszen az élet nem csak a győzelmekről szól, olykor van, hogy nem jön össze valami. A fiatalok ezekből is tanulnak, és nehezebb helyzetekben is szilárdan megállják helyüket.

Ha ezt a sportot választod, kiválóan képzett,  felelősségteljes edzők irányításával válhatsz erős, egészséges, munkabíró felnőtté, aki önállósággal, alkalmazkodóképességgel vérteződik fel és tagja lehetsz egy összetartó közösségnek, megismerheted az “együtt egymásért” érzését. A kajak-kenu sport kiváló állóképességet ad, mivel a rendszeres edzések serkentik a vérkeringést, a légzést, erősítik a törzs- és a végtagok izomzatát. A vízitúrákon felfedezheted a folyók csodálatos növény- és állatvilágát, a szabad ég alatt táborozhatsz barátaiddal.

“Amit én a legjobban szeretek a kenuban, az a szabadság. Elmondhatatlan az az érzés, amit az ember nagyon sokszor átél a vízen. Nincsenek korlátok, nem kell felesleges ostoba szabályokhoz idomulni. Alattam a víz, felettem az ég, közötte pedig a hajóban én, az ember.” Németh Szabolcs, Világ és Europa bajnoki bronzérmes, válogatott kenus, Mekler László ITSE edző

Ha szeretnél egy igazán egészséges sportot űzni, a Természet eleven közelségében, látogass el hozzánk Dunavarsányba, a Domariba sziget 66. szám alatti edzőtelepre és csatlakozz hozzánk! 

Szeretettel várnak a Mekleresek!

Kozmann Györgyöt senkinek nem kell bemutatni. A kétszeres olimpiai bronzérmes, ötszörös világ- és négyszeres  Európa-bajnok sportoló ikonikus alakja a magyar kajak-kenu szakágnak. Minden tekintetben testhezállónak éreztem, ha Gyurihoz fordulok annak kiderítése ügyében, melyek azok a dolgok, amelyek óhatatlanul is részévé válnak egy fiatalnak, ha úgy dönt, sportolni kezd.

Hogyan vált szenvedélyeddé a kenuzás? Miként kezdődött a kis Kozmann Gyuri karrierje?

Mint a legtöbb dologban az életben, nálam is egy jó pedagógus kellett az induláshoz. Sziklenka Laci bácsi, első edzőm, egy osztályfőnöki órán az eszkimó kajakosokról és az indián kenusokról mesélt nekünk. A beszámoló olyan elementáris erővel hatott rám, hogy egyenes vonallal jelölte ki a későbbi utamat. Természetesen lényeges elem az is, hogy Pakson a víz, a Duna az életünk szerves része volt, ami szintén kellő alapot adott. A vízitúrák adta élmények, a vadregényes táborozások, a külső szemlélő számára elképzelhetetlenül erős csapatszellem, a szabad ég alatt történő mozgás öröme mind-mind olyan dolgok, amelyek elköteleznek egy srácot, hogy szeresse ezt a sportot. 

Összeszedtem tíz olyan életérzést, tulajdonságot, amelyről úgy gondoltam, hogy az edzések és versenyek során felvértezik a fiatalokat . Elmondanád mit gondolsz róluk?

Természetesen, kezdhetjük!

Világos célok.

Ez nagyon betalált! Éppen tegnap voltam szemtanúja egy érdekes szituációnak. Az egyik ifi lány versenyző, felöltözve, munkára készen várta az edzőjét, aki a tréning előtt 2-3 perccel esett be az alkalomra. A leányzó bizony nagyon szigorú tekintettel, nyomatékosan az órájára pillantgatva próbálta jelezni, hogy helytelennek találja a késést. A hideg futkosott a hátamon, hogy milyen céltudatos tud lenni egy fiatal sportoló, hogy elérje, amit kitűzött maga elé. Az elmúlt évek munkája tette ilyenné, ez már bele van kódolva a személyiségébe, aminek akkor is hasznát veszi a későbbi civil életben, ha nem válik belőle felnőtt profi versenyző. 

2.  Alázat, tisztelet.

Életem jelentős részét fél térden töltöttem a kenuban, ez már eleve az elvégzett munka iránti alázat jelképe. Nálunk rajt és célvonal van és közte a pálya. Itt nem érhetsz el sikert anélkül, hogy elvégeznéd a munkát, ide kevés a tehetség. Tisztelned, becsülnöd kell, amit csinálsz, önmagadat és azokat, akik körülötted vannak, edzők, csapattársak, szülők és pedagógusok. 

3. Küzdőszellem, kitartás.

Bizony megtanít erre a sport. A sok-sok óra, amit a vízen töltesz napsütésben, melegben, hidegben, esőben nemcsak az izmokat acélozza meg, de a lelket is, szívóssá és elhivatottá tesz, nem adod fel soha!

4. Koncentráció.

A rajt- és a célvonal között mindent bele kell adni. Nincs elmélázás, kalandozás, azalatt a néhány perc alatt bizony minden idegszáladdal egy dologra kell figyelned, hogy teljes erővel haladj a cél felé. Egyértelműen erősíti a koncentrációkészséget a sportolás.

5. Lemondás, önfegyelem.

Minden nyáron Dunavarsányban edzőtáboroztunk fiatal koromban. A barátaim viszont a Balatonon nyaraltak. Hiányoztak, mégis tudtam, ahhoz, hogy elérjem a céljaimat, nekem ott kell lennem, ahol vagyok, el kell végeznem a kiszabott munkát. A későbbi években is visszafogottabb életet éltem, mint a többség, de tudtam, megéri, természetes velejárójának tartottam ezt, soha nem éreztem áldozatnak magam.

6. Siker- és kudarcélmények.

Rendkívül fontos dolgok! Az eredmények eléréséig soha senkinek nem vezet aranyérmekkel kikövezett út! Mindig vannak kisebb-nagyobb kudarcok. Ezekből is tanulni kell. A sikeres embert pontosan az különbözteti meg a sikertelentől, hogy feldolgozza a kudarcokat és hajtóerőt kovácsol belőlük. A sikereket pedig a helyén kezeli, nem száll el tőle, továbbra is tudja, honnan érkezett. Ennek a két dolognak az átélése kulcsfontosságú minden fiatal számára!

7. Határozottság, önbizalom

Itt van nagyon fontos szerepe a szülőknek és a pedagógusoknak, az edzőknek! El kell hitetnünk a gyerekekkel, hogy meg tudják csinálni azt, ami elterveztek, hogy a kudarcaik csupán útjelző táblák, nem visszahúzó csapdák. Ha bíznak a nevelőben és bíznak önmagukban, akkor nem létezik lehetetlen.

8. Barátságok, közösségi élmények

Soha nem próbáltam ki, de úgy sejtem, hogy a mai napig fel tudnám sorolni azt a nyolcvan főt, akikkel annak idején együtt sportoltunk Pakson gyerekként, legalább a felével azóta is tartom a kapcsolatot. Hihetetlenül erős csapatszellem van a kajak-kenusok között, életre szóló barátságok szövődnek a klubokban.

9. Sportszerűség

Az év 90%-át együtt töltik a versenyzők, közösen dolgoznak. A hazai versenyeken ugyanakkor egymás vetélytársaiként szállnak kenuba és kajakba. Mégis úgy tudnak örülni a másik sikerének, mintha a sajátjuk lenne.

10. Egészség

A kajak-kenus fiatal szinte az egész évben készül, edz, a szabad ég alatt, jó levegőn, melegben, hidegben egyaránt. Olyan elképesztő állóképességet és erős immunrendszert ad ez, hogy messzire kerüli őket a betegség. Ez teszi kerekké a történetet. Erős, egészséges, kiegyensúlyozott és céltudatos fiatalokat adnak a klubok a társadalomnak. Kell ennél több?

Mit ad a sport?

 

A válasz egyszerű: magát az EMBERT! Céltudatos, sikeres, önmagát ismerő embert, akivé válsz a sport által.

 

Érdemes azonban elmélyülni a válaszadásban, hiszen ekkor derül ki mennyi mindent ad, mennyi mindenre tanít meg a sport. Nevel, jutalmaz, kihívásokkal tűzdeli tele a napokat akár a szülők, vagy az iskola, ám mindezt remek társaságban, szórakoztatva teszi.

 

Általa barátokra lelsz, egy közösség fontos tagjává válsz. Talán ez az, amiért a legtöbb lány és srác belevág ebbe az életre szóló kalandba. Az edzőtársak ott vannak veled jóban-rosszban, napsütésben és fagyban egyaránt. Nélkülük az első evezőcsapások sokkal nehezebbek volnának, ők azonban átsegítenek a nehézségeken. Biztatnak akkor is, amikor az első megtett 10 méteren háromszor borulsz a hajóddal, amikor a futóedzés második körénél, már alig kapsz levegőt vagy amikor ötven fekvőtámasz helyett a tizediknél már remeg a kezed.  Csapatjátékos válik belőled, annak ellenére is, hogy egyéni sportot űzöl. Együtt edzetek egész évben, így bár a versenyeken vetélytársak vagytok, a másik sikerének mégis ugyanúgy tudsz majd örülni, mint sajátodénak. Az edzőtársakkal átélt élmények életre szóló barátságokat kovácsolnak. Ők az edzésen kívül is ugyanolyan fontosak lesznek életedben, rájuk bármikor számíthatsz.

 

A szabadlevegőn töltött órák alatt a legegyszerűbb módon lépsz ki a mókuskerékből, szakadsz ki a megszokottból. Itt könnyedén levezetheted az iskolában vagy munkahelyeden felgyülemlett stresszt. Az igazi pihenés aktívan telik, és nem a TV, a számítógép előtti magányos unaloműzéssel, punnyadással. Így egyszerre kikapcsol és fel is tölt.

 

Minden megmérettetés - legyen az egy laza délutáni futás, egy izzasztó edzés vagy éppen egy komoly verseny - segít felkészülnöd az életben való helytállásra. Az élettől azonban sokszor csak egy esélyt kapsz rátermettséged bizonyítására, míg a sport ennél sokkal engedékenyebb tanító. Ha beborulsz a hajóddal, elég csupán kiönteni a vizet a belőle, megrázni magad és máris újra vízre szállhatsz - minden alkalommal egyre nagyobb eltökéltséggel. Általa megtanulhatsz becsületesen győzni, és emelt fővel veszíteni. Egy sportolót a bukás csak megerősíti, és örömmel feszül neki újra célja elérésének, hiszen számára a mozgás maga az öröm, a győzelem csak hab a tortán.

 

A rendszeres sportolás az önbizalom legbiztosabb forrása. Közben határozottá válsz, megtanulsz gyorsan és hatékonyan dönteni. Sosem fog gondot okozni, hogy áldozatot hozz, hogy rendszert vigyél az életedbe. Nem megy majd nehezen a korai kelés, sőt alig tudsz majd elaludni este, úgy várod a holnapi edzést, versenyt.

 

Itt valódi példaképekre lelhetsz, nem egy színész által eljátszott karaktert bálványozol, aki a film végén csalódást okoz. Ők hús-vér emberek, igazi célokkal és valódi eredményekkel. Sőt, később magad is mintává válhatsz, hiszen mindazt, amit tanultál társaidtól, edződtől, te is továbbadhatod majd. Ez a körforgás őrzi meg a sport tisztaságát, értékeit!

 

Olyan szemléletre teszel szert, mely által sikeres lehetsz, bármerre is sodorjon az élet. Egy iskolai vizsga is könnyed megmérettetéssé válik csupán, hiszen magtanulod, ha felkészültél, nincs miért izgulni, a maximumot fogod kihozni magadból. A sport kitágítja tudatodat, segít önmagad megismerésében, határaid felfedezésében és azok kitágításában. A sporttársaknak, barátoknak köszönhetően a sportszerűség eszménye mellett, sok csibészséget is tanulhatsz majd, megtudod, hogy mi is az a “betyárbecsület”.

 

Olyan dolgokra leszel képes, melyről álmodni sem mertél korábban, és már csak egy jóízűt nevetsz arra gondolva, mikor még több időt töltöttél a vízben, mint a hajódban, vagy amikor még remegett a kezed a tizedik fekvőtámasznál.

 

A sport egy lehetőség mindenki számára! Élj vele!